Opis

Muzeum Browaru Żywiec zostało uruchomione 9 września 2006 roku w wykutych w skale piwnicach leżakowych żywieckiego browaru z okazji 150-lecia jego istnienia.

Muzeum składa się z 18 sal o łącznej powierzchni ok. 1600 m2. Wnętrza – zaprojektowane przez zespół architektów pracowni Modulor oraz studio graficzne Pirus MTL – odwzorowują proces powstawania piwa w browarze.

Wizyta rozpoczyna się w Sali Trzech Żywiołów, w której można obejrzeć składniki, z których robi się piwo oraz szczegółową makietę browaru. Kolejne sale przenoszą zwiedzających przy pomocy „wehikułu czasu” do XIX-wiecznego Żywca, gdzie można obejrzeć pracownię architektoniczną, zakład bednarski, drukarnię, sklep kolonialny czy galicyjską karczmę.

Kolejne sale to już XX w. Atrakcją jest np. sala w stylu art déco z kręgielnią, sale pokazujące proces tworzenia piwa od dawnych czasów po współczesne. Całość ekspozycji uatrakcyjniają multimedialne pokazy (zdjęcia, film, dźwięk, projekcja), stworzone przez agencję Ad!venture. Zwiedzanie muzeum kończy się w salach prezentujących okres socjalizmu oraz w labiryncie wypełnionym dziesiątkami zdjęć, z którego należy znaleźć wyjście. Po zwiedzaniu możliwa jest degustacja piwa (bądź soku) w specjalnie do tego przeznaczonej sali.

Źródło: wikipedia.pl

Historia

Tradycje piwowarskie Żywca sięgają czasów średniowiecza, gdy potwierdzono przywilej uprawy jęczmienia i warzenia piwa oraz nadano Żywcowi prawo do tzw. mili ochronnej. 
Powstały z inicjatywy księcia cieszyńskiego Albrechta Fryderyka Habsburga, w ciągu 150 lat swojej historii, żywiecki browar przekształcił się z lokalnego galicyjskiego browaru w międzynarodowe przedsiębiorstwo, którego wyroby są znane na całym świecie. W 1856 r. książę, usatysfakcjonowany popularnością, jaką zdobyło piwo warzone przez browar w Cieszynie, zapragnął rozszerzyć swoją działalność i zlecił budowę nowego zakładu piwowarskiego w dobrach żywieckich. Nowy browar Habsburgów został wzniesiony na gruntach wsi Pawlusie, która z czasem została włączona w granice administracyjne Żywca. 

W XIX w. piwo z browaru żywieckiego stało się bardzo popularne i dzięki rozbudowanej sieci dystrybucji było szeroko rozpowszechnione na terenie Galicji. Już po 12 latach istnienia, żywiecki browar wysunął się na pierwsze miejsce wśród 260 browarów działających wówczas w Galicji. Prym w sprzedaży wiodły marki o nazwach: Cesarskie, Eksportowe, Marcowe, Piwo Lagrowe oraz piwa angielskie: Porter i Ale. 

Po I wojnie światowej zakład nie stracił na znaczeniu i dalej rozszerzał swoją działalność. W 1939 r. rodzina Habsburgów straciła browar, który został poddany administracji niemieckiej i produkował piwo na potrzeby wojska. W 1945 r., podobnie jak wiele majątków, został on znacjonalizowany i działał jako Zakłady Piwowarskie w Żywcu. 
31 grudnia 1990 r. browar w Żywcu został przekształcony w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa i przyjął nazwę Zakłady Piwowarskie w Żywcu SA. W 1992 r. browar sprzedał ponad 70% akcji w ofercie publicznej, doprowadzając tym samym do prywatyzacji zakładu. W tym czasie udział Browaru Żywiec w rynku piwnym wynosił 8%. 24 września 1991 r. firma zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W 1994 r. głównym udziałowcem w przedsiębiorstwie Browary Żywiec SA został holenderski koncern Heineken International Beheer B.V.

Źródło: peuk.fiiz.pl

Data powstania obiektu: 2006 r.

Dane teleadresowe

Browarna 88
43-300 Żywiec
Tel.: (33) 861 24 57
Fax: (33) 861 96 27
place
49.6631, 19.1743 Skopiowano do schowka
N49º39'47.16", E19º10'27.48" Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Wstęp płatny
Parking
Możliwość zwiedzania
Na deszcz
Ogólnodostępny

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.