Opis
Muzeum Browaru Żywiec zostało uruchomione 9 września 2006 roku w wykutych w skale piwnicach leżakowych żywieckiego browaru z okazji 150-lecia jego istnienia.
Muzeum składa się z 18 sal o łącznej powierzchni ok. 1600 m2. Wnętrza – zaprojektowane przez zespół architektów pracowni Modulor oraz studio graficzne Pirus MTL – odwzorowują proces powstawania piwa w browarze.
Wizyta rozpoczyna się w Sali Trzech Żywiołów, w której można obejrzeć składniki, z których robi się piwo oraz szczegółową makietę browaru. Kolejne sale przenoszą zwiedzających przy pomocy „wehikułu czasu” do XIX-wiecznego Żywca, gdzie można obejrzeć pracownię architektoniczną, zakład bednarski, drukarnię, sklep kolonialny czy galicyjską karczmę.
Kolejne sale to już XX w. Atrakcją jest np. sala w stylu art déco z kręgielnią, sale pokazujące proces tworzenia piwa od dawnych czasów po współczesne. Całość ekspozycji uatrakcyjniają multimedialne pokazy (zdjęcia, film, dźwięk, projekcja), stworzone przez agencję Ad!venture. Zwiedzanie muzeum kończy się w salach prezentujących okres socjalizmu oraz w labiryncie wypełnionym dziesiątkami zdjęć, z którego należy znaleźć wyjście. Po zwiedzaniu możliwa jest degustacja piwa (bądź soku) w specjalnie do tego przeznaczonej sali.
Źródło: wikipedia.pl
Historia
Tradycje piwowarskie Żywca sięgają czasów średniowiecza, gdy potwierdzono przywilej uprawy jęczmienia i warzenia piwa oraz nadano Żywcowi prawo do tzw. mili ochronnej.
Powstały z inicjatywy księcia cieszyńskiego Albrechta Fryderyka Habsburga, w ciągu 150 lat swojej historii, żywiecki browar przekształcił się z lokalnego galicyjskiego browaru w międzynarodowe przedsiębiorstwo, którego wyroby są znane na całym świecie. W 1856 r. książę, usatysfakcjonowany popularnością, jaką zdobyło piwo warzone przez browar w Cieszynie, zapragnął rozszerzyć swoją działalność i zlecił budowę nowego zakładu piwowarskiego w dobrach żywieckich. Nowy browar Habsburgów został wzniesiony na gruntach wsi Pawlusie, która z czasem została włączona w granice administracyjne Żywca.
W XIX w. piwo z browaru żywieckiego stało się bardzo popularne i dzięki rozbudowanej sieci dystrybucji było szeroko rozpowszechnione na terenie Galicji. Już po 12 latach istnienia, żywiecki browar wysunął się na pierwsze miejsce wśród 260 browarów działających wówczas w Galicji. Prym w sprzedaży wiodły marki o nazwach: Cesarskie, Eksportowe, Marcowe, Piwo Lagrowe oraz piwa angielskie: Porter i Ale.
Po I wojnie światowej zakład nie stracił na znaczeniu i dalej rozszerzał swoją działalność. W 1939 r. rodzina Habsburgów straciła browar, który został poddany administracji niemieckiej i produkował piwo na potrzeby wojska. W 1945 r., podobnie jak wiele majątków, został on znacjonalizowany i działał jako Zakłady Piwowarskie w Żywcu.
31 grudnia 1990 r. browar w Żywcu został przekształcony w jednoosobową spółkę Skarbu Państwa i przyjął nazwę Zakłady Piwowarskie w Żywcu SA. W 1992 r. browar sprzedał ponad 70% akcji w ofercie publicznej, doprowadzając tym samym do prywatyzacji zakładu. W tym czasie udział Browaru Żywiec w rynku piwnym wynosił 8%. 24 września 1991 r. firma zadebiutowała na Giełdzie Papierów Wartościowych w Warszawie. W 1994 r. głównym udziałowcem w przedsiębiorstwie Browary Żywiec SA został holenderski koncern Heineken International Beheer B.V.
Źródło: peuk.fiiz.pl