Opis

Ze Złotego Potoku królewska ryba - pstrąg rozprzestrzeniła się i podbiła stoły na całym kontynencie. W 1908 r. rozwinięto gospodarstwo rybackie poprzez rozszerzenie hodowli karpia i wprowadzenie hodowli sandacza. W tym czasie liczba stawów wzrosła do 46, a powierzchnia lustra wody do 60 mórg. Pstrągarnia stworzona przez Raczyńskich działa do dzisiaj . Odmiana pstrąga o złotym zabarwieniu zyskała nawet przydomek "złoty pstrąg ze Złotego Potoku". W stawach pojawiła się też odmiana pstrąga o kolorze błękitnym, zwana "hrabiowską". Wyjątkowa woda nadaje hodowanym tutaj pstrągom wyjątkowy smak. Niektóre stawy Pstrągarni Raczyńskich mają swoje nazwy, nadane w 1881 r. Są to m.in. Staw Zygmunt, Staw Świętokrzyski, Staw Szmaragdowy. Po II wojnie Pstrągarnię znacjonalizowano i działała w ramach Państwowego Gospodarstwa Rybackiego. Jeden ze stawów został nazwany "Ziętek", ponieważ w tym stawie trzymał swoje pstrągi były wojewoda śląski, generał Jerzy Ziętek. W 2005 r. dawną Pstrągarnię Raczyńskich Agencja Rolna Skarbu Państwa sprzedała długoletniemu dzierżawcy, Markowi Piszczale. W 2006 r. przy pstrągarni powstała smażalnia ryb, gdzie można zjeść smacznego, świeżego pstrąga, zarówno smażonego, jak i wędzonego. W Pstrągarni Raczyńskich można również zakupić żywe pstrągi oraz karpie i jesiotry.

Źródło: peuk.fiiz.pl

Dane teleadresowe

Kościuszki 100
42-253 Złoty Potok
place
50.690898, 19.414485 Skopiowano do schowka
N50º41'27.233", E19º24'52.146" Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Wstęp płatny
Kawiarnia/bistro
Parking
Restauracja
Toaleta

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.