Opis

Tutaj, w 2004 r. po kilkudziesięciu latach przerwy zorganizowany został obrzęd mieszania owiec. Od tego czasu na okolicznych łąkach i pastwiskach wypasane są owce w tradycji sałaszniczej. Oznacza to, że w jednym kierdlu wypasane są owce pochodzące z wielu gospodarstw, których gazdowie swoje owce zaprowadzają do baczy organizującego wypas. On doi owce i wyrabia sery od wiosny do końca lata. Kiedy przychodzi jesień, na dzień św. Michała rozłącza się owce i powracają one do swoich właścicieli. To tzw. rozsod owiec. Dzięki wypasowi zachowany jest tradycyjny krajobraz łąkowo-pastwiskowy z charakterystyczną, cenną roślinnością ziół i kwiatów górskich.

Źródło: Tablica informacyjna.

Dane teleadresowe

Stecówka
43-470 Istebna
place
49.586782, 18.942930 Skopiowano do schowka
N49º35'12.415", E18º56'34.548" Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Możliwość zwiedzania
Ogólnodostępny
Wstęp bezpłatny
Sezonowy

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.