Opis
Browary restauracyjne zaczęły powstawać w Polsce w latach 90. XX wieku. Wzorcem dla nich były podobne zakłady w Niemczech, gdzie tego typu lokale są bardzo popularne.
Są to minibrowary, których specyfiką jest łączenie w nich cech zakładów piwowarskich z lokalem gastronomicznym. Browar „Czenstochovia”, to minibrowar otwarty w 2009 roku. Mieści się w budynku dawnej Szkoły Handlowej w Częstochowie na piętrze klubu muzycznego i restauracji Pub „Oslo”. Moce produkcyjne tego minibrowaru wynoszą około 400 hektolitrów piwa rocznie.
Produkowane tutaj piwo jest niepasteryzowane i niefiltrowane. Na parterze budynku mieści sie pub i restauracja, gdzie serwowane jest piwo z tego browaru, ale w ofercie można znaleźć także piwa z ciekawych polskich browarów takich jak Kormoran, Konstancin, Gab, Cornelius, Amber, Fortuna czy Ciechan.
Piwa produkowane w browarze „Czenstochovia”:
- jasne – piwo dolnej fermentacji typu pils. Wyczuwalna lekka goryczka przeplata się ze smakiem słodu jęczmiennego. Własciwości naturalnego wysycenia dwutlenkiem węgla powodują, że jest idealne jako aperitif lub jako dodatek do posiłku;
- pszeniczne – piwo górnej fermentacji o charakterystycznym zapachu bananowo-goździkowym. W smaku wyczuwa się orzeźwiającą pszenicę. Dzięki tardycyjnemu procesowi produkcji piwo jest mętne i treściwe w smaku. Wysycone naturalnym dwutlenkiem węgla;
- ciemne – piwo dolnej fermentacji uwarzone na styl niemieckiego dunkela. Dzięki specjalnie dobranej mieszance słodów jasnych i ciemnych uzyskaliśmy smak i zapach typowy dla tego rodzaju piwa. Barwa jest adekwatna do nazwy, a naturalne wysycenie dwutlenkiem węgla ułatwia wyczucie w smaku nut słodowo-karmelowych;
- miodowe – piwo, które dzięki specjalnej recepturze posiada niepowtarzalny smak i aromat. Posiada wyjątkowe walory odżywcze i zdrowotne. Napój ten orzeźwia, działa rozgrzewajaco i obniża napięcie nerwowe;
- ciemne miodowe – piwo o zaletach rozluźniającego miodowego jasnego, o rozszerzonej gamie doznań dzięki specyfice słodów ciemnych i smakowych;
- koźlak – piwo dostępne sezonowo, bardzo długo leżakowany, o wysokim ekstarkcie i rubinowej barwie.
Lokal oferuje także orgaznizację imprez okolicznościowych.
Źródło: peuk.fiiz.pl
Historia
Od początku lat 20. XX wieku budynek obecnego minibrowaru „Czenstochovia” był wykorzystywany na potrzeby oświatowe. W 1921 roku otwarto tu Szkołę Handlową Stowarzyszenia Kupców Polskich.
Będący własnością stowarzyszenia gmach był początkowo jednopiętrowy, po czym dobudowano drugie piętro. Potem w tym budynku istaniała Deutsche Volkschule, która funkcjonowała do 1944 roku, a pod koniec wojny przeniosła się do budynku niemiecka dyrekcja kolei. Po 16 stycznia 1945 w gmachu kwaterowali: wojsko rosyjskie, grupy repatriantów ukraińskich i rosyjskich, ukraińscy rekruci. Szkoła Handlowa powróciła do budynku po wojnie, gdy opuścili go stacjonujący tu od stycznia 1945 roku Rosjanie i istniała w nim pod rozmaitymi nazwami, aż do początków lat osiemdziesiątych XX wieku. Pod koniec tego okresu stworzono tu nawet strzelnicę szkolną. Gmach przy ulicy Korczaka był też przez parę miesięcy siedzibą pierwszej w Częstochowie wyższej uczelni świeckiej – Wyższej Szkoły Administracyjno-Handlowej. Przez pewien czas znajdowało się tu także Centrum Kształcenia Ustawicznego. Następnie w miejsce placówek oświatowych pojawiła się hurtownia. Budynek ostatecznie zajął Pub „Oslo” fundując mu kapitalny remont i nadając ciekawy, oryginalny wygląd.
Browar otaczają piękne, wysokie lipy, o których posadzeniu zadecydował jeden z dyrektorów dawnej Szkoły Handlowej.
Źródło: peuk.fiiz.pl