Opis

Sztuka warzenia i produkcji piwa w Bielsku sięga XVI wieku. Ten złocisty napój produkowało wiele małych lokalnych browarów. By podtrzymać tradycje Adolf Mänhardt-fabrykant urządzeń zgrzebnych i piwowar Ferdynand Wilhelm Mähnel założyli w 1875r. Bielitz-Bialaer Brauerei AG. Współczesny browar produkował ponad 18 tys. hektolitrów piwa rocznie. Znane były butelkowe rarytasy takie jak: Kaiser Bier (Cesarskie) czy Lager Bier Dunkel.

Po II wojnie światowej początkowo zamierzano likwidować browar bielski, lecz po różnych perypetiach ostatecznie został wcielony do Żywieckich Zakładów Piwowarsko-Słodowniczych, a później w 1990r. do Żywieckich Zakładów Piwowarskich SA., by w 1996r. postawić go w stan likwidacji. Po ponad 120 latach tradycja warzenia piwa w Bielsku legła dosłownie w gruzach. Zlikwidowano zabytkowy browar, pozostawiając go samemu sobie. Opuszczony, ulega systematycznej dewastacji.

By ratować tradycję, grupa pasjonatów postanowiła, co prawda w innym miejscu, wskrzesić Browar Miejski. Stało się to faktem w maju 2011 r. Usytuowany nieprzypadkowo przy ulicy Piwowarskiej, w sąsiedztwie bielskiego Starego Rynku, w odrestaurowanej kamienicy z półwieczną tradycją wyszynku piwa. Właściciel z wielką dbałością o detale stworzył doskonały wizerunek mini-browaru w oparciu o ekspozycję związaną z historią browarnictwa bielskiego.

Fenomenem jest fakt, że konsument, piwosz, podczas spożywania złocistego napoju, w sympatycznej atmosferze panującej w lokalu, zapoznaje się z całością procesu produkcji, ponieważ urządzenia i poszczególne pomieszczenia, w których on się odbywa są dostępne. Możemy śledzić poszczególne etapy, a także uzyskać obszerną informację o przebiegu i charakterystycznych zjawiskach jemu towarzyszących.

Proces prowadzony jest w sposób naturalny, według tradycyjnych receptur i piwo nie jest w żadnym stopniu poddawane procesom uszlachetniania, przedłużania żywotności tzn. pasteryzacji, czy też innym zabiegom. Instalacja jest w stanie w ciągu roku wyprodukować w warunkach optymalnych 60 tys. hektolitrów piwa. Hitem browaru, w momencie jego otwarcia, stało się piwo marcowe, mocniejsze, mające 5,5% alkoholu, które zniknęło błyskawicznie, ponieważ przypadł konsumentom do gustu jego charakterystyczny aromat.

Organizatorzy i właściciele browaru zadbali także o zapewnienie tradycyjnych piwnych przekąsek tj. pieczywo czosnkowe z serem, smażone krążki cebulowe, czy też dechy piwoszy z golonką i żeberkami. Jednym słowem możemy tutaj wypić, zjeść i zdobyć wiedzę o wszystkim co się wiąże z piwem.

Źródło: polskaniezwykla.pl

Dane teleadresowe

Piwowarska 2
43-300 Bielsko-Biała
Tel.: 33 815 02 70
Tel. kom.: +48 661 651 979
place
49.820667, 19.041612 Skopiowano do schowka
N49º49'14.401", E19º2'29.803" Skopiowano do schowka

Cechy i udogodnienia

Kawiarnia/bistro
Toaleta
Możliwość zwiedzania
Ogólnodostępny
Wstęp bezpłatny

Korzystając z tej strony akceptujesz, że w Twoim urządzeniu końcowym zostaną zainstalowane pliki cookies, które umożliwiają nam świadczenie usług. Brak zgody na pliki cookies oznacza, że pewne funkcjonalności strony mogą być niedostępne. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Więcej informacji znajdziesz w Polityce Cookies.